Иракските сили, напредващи край Мосул, може да отнеме две седмици да достигнат града и два месеца да го освободят от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обяви пред СиЕнЕн иракски генерал, участващ в битката за Мосул.

Сируан Барзани, бригаден генерал от иракските кюрдски сили пешмерга, подчерта, че лошото време може още повече да удължи битката.

Генералът прави оценката си във втория пълен ден от битката, след като силите пешмерга напреднаха село по село през равнината в провинция Ниневия от изток, а редовните подразделения на иракската армия и шиитските милиции се придвижваха по магистралата от Багдад от юг.

"Моите очаквания са два месеца да бъдат нужни за битката в Мосул, но времето е един от факторите, които могат да забавят процеса", коментира генералът.

По думите му, ще отнеме две седмици на напредващите войски само да се доберат до Мосул, но отбеляза за споразумението с иракското централно правителство в Багдад, че кюрдските сили пешмерга няма да влизат в града, за да се бият с ДАЕШ по улиците. Това щяло да бъде оставено на редовната армия, полицията и сунитски милиции.

Същата забрана за влизане в Мосул се отнася също и за шиитските милиции, известни като Народни мобилизационни подразделения и Хашд ал Шааби. Техният заместник-командир Абу Махди ал Мухандис заяви обаче във вторник, че неговите сили ще се бият западно от Мосул за град Тал Афар.

В интервюта за "Гардиън" жители на мултиетническия град са посочили, че един от основните им страхове, ако и когато ДАЕШ бъдат победени, е, че шиитските сили, отговорни за минали сектантски зверства, ще извършат отмъстителни убийства срещу сунити.