Ливанските специални служби са установили самоличността на нападателите, които се опитаха да убият високопоставен член на радикалната палестинска групировка "Хамас" в ливанския пристанищен град Сидон по-рано този месец, съобщават местните медии.

Уточнява се, че двама от четирима нападатели са били израелски агенти, мъж с двойно шведско-иракско гражданство и жена, която е гражданка на Грузия. Четиримата се твърди, че са отлетели от Ливан до различни дестинации.

Атентат рани представител на "Хамас" в ливанския град Сидон

Атентат рани представител на "Хамас" в ливанския град Сидон

Раненият е Мохамед Хамдан, известен още като Абу Хамза

Отбелязва се още, че двама ливански граждани, които са били част от операцията, са избягали в Турция; един от тях, Ахмед Бетия, е бил арестуван от властите и екстрадиран в Ливан по искане на премиера Саад Харири, докато другият е успял да избяга от Турция в Румъния.

На 14 януари тайният агент на "Хамас" Мохамед Хамдан беше ранен, след като избухна бомба в колата му до дома му в Сидон.

След бомбеното нападение лидерът на ливанската радикална групировка "Хизбула" Хасан Насрала обвини Израел в извършването на атаката, като я нарече акт на агресия.

Допълва се, че Хамдан е бил преследван от израелското разузнаване през последните седем месеца. Един от ливанците е наел сграда, от която е проследявал Хамдан.

Цитирани са служители от специалните служби, които са заявили, че заподозрените са сложили бомбата в колата на Хамдан и са я взривили от разстояние, смятайки, че вече е бил в колата. Те също така твърдят, че грузинката вероятно работи за Мосад.