Тридесет и един мъже, заподозрени в администриране и използване на детско порнографско съдържание чрез платформата за криптирани съобщения Signal, бяха арестувани в средата на ноември по време на мащабно издирване във Франция и Европа, съобщи АФП. Сред задържаните са и двама българи. Тяхната самоличност не се разкрива, така и къде е извършено задържането им. 

Агенцията уточни, че френската жандармерия е разкрила общо над 200 000 досиета, проверени са 40 престъпни групи и са иззети 49 цифрови материала.

Отправната точка на операцията беше съобщението Американския център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC).

Проучването на цифрови медии, инициирана от кибер жандармеристите от Изследователската секция в Бордо, след това направи възможно идентифицирането на седем дискусионни групи, осем администратори и три сигурни места за съхранение.

"Разследване, проведено от жандармеристи под прикритие, прави възможно идентифицирането на всички заинтересовани страни: администратори, доставчици, потребители...", описва полковник Паскал Пересе, ръководител на отдела за операции в Центъра за борба с цифровите престъпления ( C3N).

Признаха за виновен в САЩ българин - администратор на сайт за детска порнография

Признаха за виновен в САЩ българин - администратор на сайт за детска порнография

Съдията ще обяви през април наказанието, което може да е 15 до 50 години затвор

Чрез гледане на особено жестоки изображения приблизително "700 лица от 73 различни националности" са идентифицирани от повече от 70 изследователи, включително 25 специализирани в нови технологии, в центъра Cergy-Pontoise и в местните клонове на Бордо, Лил, Версай или Мец от Европол и Интерпол. Между 13 и 17 ноември "10 заподозрени са арестувани в Испания, 5 в Унгария, 4 в Белгия и 2 в България, т.е. 21 ареста в Европейския съюз и 10 във Франция".

"Скоро се планират нови арести във Финландия, Румъния и Украйна", уточнява полковник Пересе. Няколко заподозрени са задържани в следствения арест. Някои също са преследвани за изнасилване на малолетни под 15 години и корупция на непълнолетни. Сред арестуваните с различни профили са бивш учител от Майот, унгарски педиатър, радиоводещ и туристи, които са пътували до Тайланд.