Български гражданин е признат на 23 януари 2023 г. от 12-членно федерално жури в щата Флорида в САЩ за виновен по дело за участие в престъпна група за създаване, популяризиране и разпространение на снимки и видеоклипове с порнографско съдържание, в които са използвани деца. Предстои през април т.г. съдия от Федералния окръжен съд да обяви размера на наказанието, което по закон може да е от 15 до 50 години затвор.

49-годишният българин с инициали П.В. е задържан през ноември 2021 г. в България в рамките на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, Националната следствена служба (НСлС) и Върховна касационна прокуратура (ВКП). По искане на американските власти българинът е екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още петима души.

В съобщение на Министерството на правосъдието на САЩ за случая се отбелязва приноса на НСлС, ВКП и на властите в Нидерландия за успешното разкриване на мрежата за разпространение на порнографско съдържание с деца в интернет и изправянето на участниците нея пред правосъдието.

Мащабна акция срещу детската порнография
Обновена

Мащабна акция срещу детската порнография

13 души са задържани

Българинът е признат за виновен по две обвинения - за участие в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение. Според доказателствата, представени в процеса, той е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни. Членовете на базираната в САЩ интернет порнографска мрежа примамвали момчета и момичета под 18-годишна възраст, включително и малолетни, за да ги използват като "детски модели". На сайта били качени над 4,6 млн. изображения, снимки и видеоклипове с деца, някои на видима възраст между 6 и 10 години, заснети в сексуални и провокативни пози. Жертвите били предимно от Украйна, Молдова и други държави от Източна Европа. Потребители на уебсайта са били граждани от над 100 държави, включително и България. Част от съдържанието било общодостъпно, но се предлагал и платен абонамент. Установено е, че приходите са били близо 9,5 млн. долара, като по банкови сметки на българина са преведени 434 000 долара. За изпиране на парите, престъпната група регистрирала фиктивна компания за търговия с бижута.

За случая стана ясно от съобщение на българската прокуратура, в което се посочва, че във връзка с извършените в България процесуални действия и оказаната от наши институции правна помощ в хода на наказателния процес на 19 януари 2023 г. е изслушан следователят от НСлС Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването е участвал и Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в Националната следствена служба.