Украинската полиция съобщи в понеделник, че издирва двама британски доброволци, които са изчезнали в Източна Украйна, където се водят тежки боеве между украинските и руските сили, предава Ройтерс.

Полицията назова двамата като Андрю Багшоу и Кристофър Пари и каза в изявление, че се опитва да установи местонахождението им.

Полицията каза, че двамата са напуснали Краматорск в посока към Соледар в петък сутринта и са били обявени за изчезнали в събота вечерта, след като връзката с тях е била изгубена. В изявлението на полицията се казва, че те са на възраст 28 и 48 години, но не се предоставят подробности за тяхната доброволческа работа.

Краматорск е на около 80 км от Соледар, където според украинските военни боевете са особено интензивни.

"Подкрепяме семействата на двама британци, които са изчезнали в Украйна", заявиха от британското външно министерство.

Припомняме, че Русия в повечето случаи разглежда чуждестранните граждани, които се намират в Украйна като намемници, независмо от това в какво качество се намират там и от колко време.

На 20 септември се осъществи мащабна размяна на военнопленници, като руската страна освободи и няколко британци, пленени в Донбас. Размяната на военнопленници тогава е била осъществена с помощта на на руския олигарх, считан за приближен до Владимир Путин - Роман Абрамович, който извози с личния си самолет британските граждани към Саудитска Арабия.

Сред освободените тогава бяха Ейдън Аслин, Шон Пинър, Андрю Хил, Дилън Хийли и Джон Хардинг, към които се присъединиха още петима чуждестранни войници. Аслин и Пинер бяха осъдени на смърт от съд в непризнатата ДНР, а срещу другите британци се очакваше да започне дело.

Лондон не знае колко британци се бият срещу Русия в Украйна

Лондон не знае колко британци се бият срещу Русия в Украйна

Напрежение на Острова