Шотландски и американски разследващи са установили самоличността на двама либийци, които са замесени в атентата над Локърби през 1988 година, се казва в съобщение на шотландската прокуратура.

Главните прокурори на Шотландия и САЩ търсят подкрепата на либийските правосъдни власти да помогнат на шотландски следователи и ФБР да разпитат двамата заподозрени в Триполи, пояснява се в съобщението.

Двамата са заподозрени, заедно с Абделбасет Али Мохамед ал Меграхи, за терористичното нападение срещу самолет на американската компания „Пан Ам" през декември 1988 година, при което загинаха 270 души, заключава се в съобщението на шотландската прокуратура.

На 21 декември 1988 г. самолет на американската компания „Пан Ам" - полет 103, се взриви във въздуха над Локърби, Шотландия. Загинаха 270 души от 21 страни, включително 11 жители на Локърби. Повечето от пътниците са американски граждани.

Първоначално се смята, че атентатът е дело на Народния фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване на Ахмед Джибрил. Подозират се и правителствата на Иран и Сирия. По-късно уликите се насочват към двама служители на либийските служби, действащи в Малта.

Меграхи, който беше признат за виновен за атаката, почина в Либия през 2012 година, след като беше освободен от затвора заради тежко заболяване.