Двама мъже се признаха за виновни за убийството на известния етиопски певец Хачалу Хундеса. Третият, заподозрян в престъплението, все още се издирва, съобщава германската агенция ДПА.

Главният прокурор на Етиопия Абебеч Абебе обяви по етиопската държавна телевизия, че убийството е част от заговор за сваляне на правителството. Припомняме, че след застрелването на 34-годишния Хундеса на 29 юни, на територията на цяла Етиопия избухнаха протести и над 200 души бяха убити.

Абебе посочи, че един от мъжете разкрил, че зад предполагаемия заговор стои бунтовническа група, близка до опозиционната партия Oromo Liberation Front (OLF).

Хачалу бе член на Oromo Liberation Front. В своята музика той често изразяваше желанията на оромо, които са най-голямата етническа група в Етиопия, но са често потискани и със слаби възможности за икономическо развитие. Приживе Хундеса прекара пет години по арести заради участие в протест през 2003 година.

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али също е представител на етноса оромо. Етиопия, която е с население над 100 милиона жители, е мултиетническа държава.

Премиерът на Етиопия получи Нобела за мир: Войната е въплъщение на ада

Премиерът на Етиопия получи Нобела за мир: Войната е въплъщение на ада

Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, удостоен с Нобеловата награда за мир за 2019 г., обяви, че "мирът е дело на сърцето"

Двата най-големи етноса са оромо (32.1%) и амхара (30.2%), следвани от тиграи (6.2%) и сомалийци (6.0%). Останалите етноси са под пет процента. Между отделните етноси винаги е имало напрежение. Управляващите многократно са обвинявали опозицията, че подклажда размириците. Няколко известни нейни представители вече са арестувани, за да отговарят за протестите.

Те имаха отзвук и извън Етиопия - в Западен Лондон, например, бе разрушена статуя на бившия етиопски император Хайле Селасие Първи.