Премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, удостоен с Нобеловата награда за мир за 2019 г., обяви, че "мирът е дело на сърцето". Той направи коментара след като получи наградата, информира ДПА.

"Войната е въплъщение на ада за всички замесени. Знам, защото бях там", каза той на церемонията в Осло.

Етиопският премиер Абий Ахмед Али печели Нобела за мир за 2019 г.
Обновена

Етиопският премиер Абий Ахмед Али печели Нобела за мир за 2019 г.

99 Нобелови награди за мир са връчени между 1901 и 2018 година

Той получи наградата за усилия си за постигане на мир и международно сътрудничество, за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея.

Абий Ахмед Али каза, че е приел наградата от "името на етиопците и еритрейците, особено тези, които се пожертваха в каузата за мир". Той също похвали президента на Еритрея Исаяс Афеверки и го нарече "другар за мир".

Али припомни как преди 20 г. се е бил във война с Еритрея, при която загинаха 100 000 души, довела до разбиване на семейства и общности, масово разселване и икономически срив.

Общо 223 души и 78 организации бяха номинирани за престижната награда през тази година.

Наградата е в размер на 9 милиона крони (945 000 долара).

100 Нобелови награди за мир са връчени между 1901 и 2019 година. 24 организации са спечелили наградата. Два пъти наградата е връчвана на трима души. 17 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм (само за мир е в Осло), когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).