Съд в Словакия оправда бизнесмена Мариан Кочнер по обвинението, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и неговата годеница през февруари 2018 г., съобщава "Франс прес".

Специализираният наказателен съд обяви решението си, което оправдава и предполагаемата съучастничка на Кочнер - Алена Жужова.

Колега на убития словашки журналист Куцияк получи смъртни заплахи

Колега на убития словашки журналист Куцияк получи смъртни заплахи

Убийството на разследващия журналист Ян Куцияк през февруари 2018 г. разтърси Словакия

"Престъплението е извършено, но не е доказано, че Мариан Кочнер и Алена Жужова са поръчали убийството", определя в решението си съдия Ружена Сабова.

Третият обвиняем по делото Томаш Сабо беше признат за виновен и осъден на 25 години затвор. Присъдите могат да бъдат обжалвани.

Съдът е наложил на Кочнер глоба от 5000 евро за незаконно притежение на оръжие, като в дома му са били открити 60 патрона.

Бащата на Куцияк Йозеф каза пред журналисти след присъдата, че е "останал парализиран", като отбеляза, че "можем само да се надяваме, че справедливостта в крайна сметка ще възтържествува".

Словашкият премиер Игор Матович, избран на фона на безпрецедентната вълна от протести след убийствата, заяви, че "беше очевидно, че поръчителите на убийството искат да се изплъзнат от лапите на правосъдието".

"Вярваме, че справедливостта ще застигне и двамата", каза той в публикация на официалната си страница във "Фейсбук".

Президентката Зузана Чапутова, също избрана на фона на възмущението от убийството, заяви, че е "шокирана" от присъдата и че очаква тя да бъде обжалвана във Върховния съд.

В Словакия осъдиха на 23 г. затвор убиеца на журналиста Ян Куцияк

В Словакия осъдиха на 23 г. затвор убиеца на журналиста Ян Куцияк

Той разследваше корупцията по високите етажи на властта

Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата на 27 години, бяха застреляни на 21 февруари 2018 г. в село недалеч от столицата Братислава. По това време разследващият журналист е пишел за предполагаеми връзки между италианска престъпна групировка и хора, приближени на тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо.

Убийството предизвика масови демонстрации в страната и смяна на правителството без предсрочни избори.

Словакия арестува 18 души по случая Ян Куцияк

Словакия арестува 18 души по случая Ян Куцияк

Сред тях са и 13 съдии