Двама от тримата задържани български граждани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия.

Това за БТА потвърдиха от Министерството на външните работи.

Става въпрос за българските граждани Катрин Иванова и Бисер Джамбазов.

Катрин Иванова е била председател в Секция 2 в посолството ни в Лондон, като е била номинирана от българската общност в британската столица, а Бисер Джамбазов е заемал същия пост в Ийлинг, като е бил посочен за председател от Инициативен комитет, посочват от Министерството на външните работи.

Обвинените в шпионаж българи във Великобритания са пуснати под гаранция

Обвинените в шпионаж българи във Великобритания са пуснати под гаранция

Те се очакват в лондонската полиция през септември

Те уточняват, че Иванова и Джамбазов са участвали и в  предишни избори - през 2017-а и през 2019 година.

От ведомството на Мария Габриел обясняват, че няма нищо изненадващо в номинациите на Иванова и Джамбазов, защото според Изборния кодекс, когато партия или коалиция не е направила предложение, Централната избирателна комисия (ЦИК), не по-късно от 12 дни преди изборния ден, назначава такива лица за членове на секционните избирателни комисии, които са предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи.

Те могат да са номинирани и от упълномощен от заместник-министъра човек.

Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства, министърът на външните работи или упълномощения от него заместник-министър могат да правят предложения въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна, посочват още от външното ни ведомство.

От дипломатическата служба уточняват и че посредничат на ЦИК за предоставяне на информацията, постъпила от посолството в Лондон.

По-рано днес Росица Матева, която е говорител на ЦИК, обясни, че дори задържаните български граждани да са участвали в секционните избирателни комисии, това няма да се отрази на по никакъв начин на резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган.