Силна експлозия е станала тази сутрин в центъра на турската столица Анкара, съобщава агенция "Анадолу".

Взривът е станал близо до централния площад "Къзълай" около 9:30 ч.

Турските телевизии съобщават и за изстрели около парламента и близо до министерството на вътрешните работи.

На мястото на инцидента са изпратени и специални части на полицията. На място са и екипи на пожарната и медицински екипи.

Главният булевард "Ататюрк" беше затворен за движение заради експлозията близо до една от вратите на Великото народно събрание.

По-късно в изявление на вътрешното министерство бе съобщено, че взривът се дължи на самоубийствен атентат. Извършен е от двама души, като единият се е самовзривил.

Двама полицаи са били леко ранени.

Главната прокуратура на Анкара започна разследване на терористичната атака. Във връзка с нападението Наказателният съд в Анкара издаде забрана за достъп и публикуване на медии.

След експлозията полицейските сили засилиха охраната в района.

Атентатът е извършен пред Главната дирекция по сигурността в турската столица Анкара.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще продължи с решителност своята борба срещу тероризма. Това стана ясно по време на откриването на новата парламентарна година в турския Меджлис.

"Решително ще продължим борбата както в Турция, така и извън нея, докато не бъде ликвидиран и последният терорист," подчерта Ердоган. Президентът осъди терористите, които извършиха нападението, като подчерта, че те "не постигнаха целите си и никога няма да ги постигнат".

Ердоган добави, че Турция "ще продължи да гарантира, че южните ѝ граници са защитени от чужди бойци". Освен това, държавният глава подчерта, че Турция вече до голяма степен се е справила със сепаратистките заплахи, които просъществуват вече 40 години.

Ердоган заяви, че в приоритетите на парламента през тази година ще бъде създаването на нова конституция на републиката.

Ердоган е на посещение в Азербайджан

Ердоган е на посещение в Азербайджан

Той ще посети автономния район Нахичеван