Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, придружаван от голяма правителствена делегация, пристигна в понеделник в азербайджанския автономен ексклав Нахичеван по покана на своя колега Илхам Алиев, съобщи Анадолската агенция. Нахичеван се намира между Армения, Турция и Иран, но няма сухоземна връзка с останалата територия на Азербайджан.

Алиев приветства Ердоган с официална церемония, преди да проведе разговори на четири очи, за да обсъди двустранните отношения, както и регионални и глобални въпроси, особено последните събития в Карабах. По-късно те ще проведат съвместна пресконференция.

Лидерите ще присъстват и на церемонията по първата копка на газопровода Идгир-Нахичеван и ще открият модернизирания военен комплекс "Нахичеван"

Анкара и Баку се споразумяха през 2020 г., в меморандум за разбирателство, да доставят природен газ от Турция до азербайджанската Нахичеванска автономна република.

Новият 85-километров газопровод ще минава от източната провинция Игдир на Турция до Седерек в Западен Азербайджан, с годишен капацитет от 500 милиона кубични метра (mcm) и дневен капацитет от 1,5 mcm..

Проектът ще бъде реализиран чрез партньорство между турската енергийна компания за търговия със суров петрол и природен газ "БОТАШ" и държавната петролна компания на Азербайджан "СОКАР".

Висши американски служители посещават Армения

Висши американски служители посещават Армения

Докато арменците от Карабах масово напускат домовете си