Двама от най-високопоставените членове на Консервативната партия обмислят да напуснат постовете си, ако британският премиер Тереза Мей не промени споразумението за Брекзит, съобщава "Гардиън".

Според изданието Доминик Грийв и Джъстин Грийнинг са двамата консерватори, които са готови да напуснат и да се присъединят към тримата си колеги, които напуснаха Консервативната партия вчера.

Трима депутати напускат Консервативната партия на Тереза Мей

Трима депутати напускат Консервативната партия на Тереза Мей

Присъединяват се към осемте депутати, напуснали Лейбъристката партия

"Правителството, което подкрепям, реализира Брекзит без споразумение - какво да направя? Не бих могъл да запазя подкрепата си за правителството. Ще трябва да напусна партията", изтъкна Грийв.

Междувременно Грийнинг подчерта, че ще остане с консерваторите "за момента" и ще напусне само след като торите не успеят да "направят нещо по въпроса".

Вчера трима депутати от Консервативната партия - Анна Субри, Сара Уоластън и Хайди Алън, обявиха, че напускат партията, за да се присъединят към "Независимата група", сформирана в понеделник от депутати, които решиха да напуснат опозиционната Лейбъристка партия.

Седем депутати напускат Лейбъристката партия заради Брекзит

Седем депутати напускат Лейбъристката партия заради Брекзит

Крайно недоволни са от политиката на лидера Джереми Корбин

Междувременно високопоставени министри от правителството предупредиха Мей, че трябва да се съгласи да отложи Брекзит, ако не се постигне споразумение за развод с Европейския съюз, като в противен случай ще се изправи пред бунт в парламента през следващата седмица, съобщава в. "Сън".

Министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд, министърът на правосъдието Дейвид Гаук, министърът за бизнеса Грег Кларк и министърът за Шотландия Дейвид Мъндел настояха, че тя трябва да се откаже от варианта за Брекзит без сделка, което да стане чрез удължаване на действието на чл. 50 от Лисабонския договор.

Ако Мей откаже, министрите предупредиха, че те и още 20 членове на правителството ще подкрепят плана на депутата от Лейбъристката партия Ивет Купър парламентът да поеме контрол върху процеса по Брекзит.