Трима депутати от Консервативната партия са подали оставка от партията заради нейното "преместване на дясно", както и защото се противопоставят на поведението на британското правителство относно Брекзит.

Анна Субри, Сара Уоластън и Хайди Алън са написали съвместно писмо до британския премиер и лидер на консерваторите Тереза Мей, за да потвърдят напускането си.

Тереза Мей коментира, че била "натъжена", но партията ѝ "винаги ще предлага... добра, умерена и патриотична политика".

Седем депутати напускат Лейбъристката партия заради Брекзит

Седем депутати напускат Лейбъристката партия заради Брекзит

Крайно недоволни са от политиката на лидера Джереми Корбин

Трите депутатки, които подкрепят оставането на Великобритания в Европейския съюз, ще се присъединят към новата центристка "Независима група", която е съставена от осем бивши депутати от опозиционната Лейбъристка партия, които преди дни подадоха оставка заради отношението на партията към Брекзит и антисемитизма, обвинявайки лидера Джереми Корбин за посоката, в която води лейбъристите. Те го обвиняват, че не се противопоставя достатъчно енергично на плановете на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз и че не успява да ликвидира антисемитизма в партията.

В писмото те изтъкват, че Консервативната партия била "в хватката" на Демократичната юнионистка партия и Европейската изследователска група във връзка с Брекзит, допълвайки, че имало "тежък провал" да им се противопостави. Европейската изследователска група е сдружение на привърженици на твърд Брекзит и евроскептици, а Демократичната юнионистка партия крепи управляващото мнозинство на Тереза Мей. 

Трите депутатки настояват също така, че излизането от Европейския съюз е предефинирало Консервативната партия, опропастявайки всички опити за нейното модернизиране.

Те добавят: "Намираме за безотговорно, че партия, която някога се уповаваше на икономиката, повече от всеки друг, сега безразсъдно води страната към ръба на пропастта" на Брекзит без споразумение.

Тереза Мей заяви, че членството на Великобритания в ЕС било "отдавна източник на разногласия както в партията ни, така и в страната ни", така че "прекратяването на членството след четири десетилетия никога не можеше да бъде лесно".

Но Мей допълни: "Но като изпълняваме ангажимента си в програмата и изпълняваме решението на британския народ, вършим правилното нещо за нашата страна. И по този начин можем да вървим напред към по-светло бъдеще."