Двама украински войници са били убити при поредно разразяване на боевете в Източна Украйна, докато международните наблюдатели заявиха, че "малко се е променило" за спиране на насилието, въпреки примирието, съобщава "Франс прес".

Говорителят на украинската армия Олександър Мотузяник уточни, че двамата военнослужещи са били убити през изминалия ден, докато проруските сепаратисти са засилили нападенията си по фронтовата линия.

Двете жертви са първите загуби на Киев в рамките на последните почти две седмици и идват, въпреки че воюващите страни обявиха "неопределено" спиране на огъня през септември, което не успя да прекрати насилието изцяло.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), намиращи се на място, признаха, че били "натъжени да видят колко малко се е променило", откакто беше обявено примирието, и подчертаха, че насилието дори се е увеличило около контролирания от сепаратистите град Луганск през последните две седмици.

"Ние потвърдихме най-малко пет цивилни жертви в сравнение с 19 за цялата 2016 г.", изтъкна заместник-ръководителят на мисията на ОССЕ в Донбас.

Близо 10 хил. души са загинали от началото на бунта на проруските сепаратисти през 2014 г., който според Киев и Запада е оркестриран от Москва.

Киев сега нервно очаква и наблюдава дали новият американски президент Доналд Тръмп ще промени непоколебимата подкрепа за Украйна на Вашингтон в опит да подобри отношенията с руския си колега Владимир Путин.