Две жени в Малайзия, осъдени за опит да правят лесбийски секс в кола, са били бити публично с пръчка в религиозен съд, съобщава БиБиСи.

Всяка от двете мюсюлманки, които са на 22 и 32 години, е била бита по шест пъти в шериатски съд в щата Теренгану.

Според официален представител това е първата присъда в щата за еднополови отношения и това е първият публичен бой с пръчки.

Правозащитници реагираха с възмущение. Хомосексуалните действия са незаконни според светските и религиозните закони на страната.

На побоя с пръчки са станали свидетели повече от 100 души. Малайзийската организация за правата на жените "Помощ за жените" заяви за "Ройтерс", че е "ужасена от това сериозно нарушение на правата на човека".

Член на изпълнителния съвет на щата Теренгану е защитил наказанието, изтъквайки, че то не е имало намерение да "измъчва или наранява" и е било извършено публично, за да "служи като урок за обществото".

Двете жени, чиито самоличности не се разкриват, са били арестувани през април от ислямската полиция, след като са били открити в кола на обществен площад в Теренгану.

Миналия месец те са се признали за виновни за нарушаването на ислямските закони и са били осъдени на бой с пръчка и са били глобени с 800 долара.

"Сексуалните актове между двама съгласни възрастни не трябва да бъдат криминилизирани, да не говорим да бъдат наказвани с бой с пръчка", изтъкнаха от организацията "Помощ за жените".

Малайзия е известна като умерена страна с предимно мюсюлманско население, но през последните години се наблюдава засилване на религиозните настроения.