Две роти десантчици за изпратени в руската база в Киргизстан. Това съобщи ръководителя на генералния щаб на руската армия Николай Макаров.

Изпращането на руските военни и по заповед на президента Дмитрий Медведев, който е и върховен главнокомандващ на руската армия.

Според изказването на Макаров целта на десантчиците е да осигурят защита на военните и техните семейства, както и на останалите руски граждани в Киргизстан, пише агенция Новости.

Руската военна авиобаза се намира в Кант, Чуйска област. Редовните военнослужещи са 250, като допълнително всяка година там отбиват военната си служба около 150 руснаци.

Малко по-рано в телефонен разговор с лидера на временното правителство в Киргизстан, руският премиер Владимир Путин заяви, че Русия и готова да окаже хуманитарна помощ на страната.

Вече второ денонощие ситуацията в централно азиатската република е близка до гражданска война, като след като вчера демонстранти атакуваха парламента и резиденцията на държавния глава, беше назначено временно правителство. Като своя главна задача то определи овладяване на напрежението и прекратяване на кръвопролитията.