Северна и Южна Корея ще проведат разговори на високо равнище, за да обсъдят подобряването на отношенията, които бяха силно обтегнати от военни ескалации тази година.

Зам.-министърът на обединението на Южна Корея ще се срещне със своя колега в съвместния индустриалния парк в пограничния севернокорейски град Кесон.

Има много въпроси за дискутиране”, заяви пред журналисти зам.-министърът, цитиран от новинарската агенция „Йонап”, преди заминаването от Сеул.

През ноември говорителят на южнокорейското министерство на обединението посочи, че темите ще включват исканията на Южна Корея за редовни семейни събирания, както и желанието на Северна Корея да възобнови туризма до планинския курорт Къмгансан на север.

Според агенция „Йонап” в Южна Корея все още са живи около 66 000 души от семейства, разделени от разделянето на полуострова след Корейската война през 1950-1953 година. Напредването на възрастта им прави темата приоритетна.

Южнокорейските турове до Къмгансан са били важен източник на валута за Пхенян, но били преустановени, след като туристка е била застреляна от войници през 2008 г., твърдейки се, че е навлязла във военна зона.

Връзките бяха опънати това лято, след като минна експлозия през август осакати двама южнокорейски войници, подтиквайки Юга към артилерийски огън и подобни реакции от Севера.

Северна Корея изрази тогава съжаление за взрива.