Лидерът на антиелитарното движение "5 звезди" Луиджи ди Майо призова за предсрочни парламентарни избори в Италия през юни, изтъквайки, че опитите за сформиране на коалиционно правителство след изборите в началото на миналия месец са се провалили, съобщава "Ройтерс".

"В този момент за мен няма друго решение. Трябва да се върнем в избирателните секции възможно най-скоро", написа Луиджи ди Майо във "Фейсбук", обвинявайки лявоцентристките и дясноцентристките партии, че отказват да преговарят с "5 звезди".

В Италия умерената десница спечели местни избори

В Италия умерената десница спечели местни избори

На фона на политическата безизходица около съставянето на правителство

Италианската политика изпадна в безизходица след парламентарните избори на 4 март, в които дясноцентристки алианс, оглавяван от антиимигрантската партия "Лига" (бившата "Северна лига"), спечели най-много депутатски места, а Движение "5 звезди" се превърна в най-голямата отделна партия.

Лявоцентристката Демократическа партия, която беше управляваща до изборите, зае третото място.

Ди Майо призова лидера на "Лига" Матео Салвини да се присъедини към призивите му за предсрочни избори през юни.

Италианският президент Серджо Матарела, натоварен със задачата да разреши политическата безизходица, даде да се разбере, че не иска да се отива на предсрочни избори, а избори през юни вероятно ще бъде невъзможно да бъдат организирани, защото вече липсва необходимото технологично време.

И председателят на Сената на Италия посредничи за съставянето на правителство

И председателят на Сената на Италия посредничи за съставянето на правителство

Президентът Матарела ѝ даде краен срок до петък

Ако имаше политическо съгласие за нови избори, най-вероятната дата щеше да е по някое време през есента, но преди това Матарела почти сигурно ще се стреми към подкрепа за правителство на единството, което да се опита да работи върху реформа на избирателната система.

Както Луиджи ди Майо, така и "Лига", досега отхвърляха идеята за каквото и да е правителство на широка, неполитическа основа.

Ди Майо заяви преди, че би искал да постигне коалиционно споразумение с "Лига", но настоява, че за да го направи, Салвини трябва да се откаже от съюзника си по време на изборите "Форца Италия", която се ръководи от бившия премиер Силвио Берлускони.

Салвини отказа да направи това и той беше подкрепен днес, когато неговият дясноцентристки алианс, ръководен от политик от "Лига", спечели категорична победа в местни избори в североизточния регион Фриули Венеция Джулия.

Консултациите в Италия за сформиране на коалиционно правителство буксуват

Консултациите в Италия за сформиране на коалиционно правителство буксуват

Матарела заяви, че "няма напредък"

Изборите, в които "5 звезди" се представиха зле, показаха, че Салвини е спечелил политическо влияние през последните два месеца за сметка на противниците си.

След като вратата към споразумение с "Лига" очевидно беше затворена, Ди Майо през миналата седмица протегна ръка към Демократическата партия, но тази инициатива също изглеждаше обречена, след като Матео Ренци призова партията си вчера да избягва каквито и да е отношения с "5 звезди".

"Демократическата партия загуби, аз подадох оставка, седем от 10 италианци гласуваха за Салвини или Ди Майо. Тяхна е отговорността да управляват", изтъкна Ренци пред държавната телевизия.

"Не можем да влезем обратно през прозореца, след като италианският народ ни показа вратата", добави Ренци.

Въпреки че се отказа от ръководния пост в Демократическата партия, Ренци все още има голямо влияние в партията.

Ди Майо изтъкна, че коментарите на Ренци са показали, че е невъзможно да се сключи споразумение с Демократическата партия. "Като се има предвид, че тези партии се страхуват от промяна, нека да позволим на хората да решат между революцията и възстановяването", подчерта Ди Майо.

Демократическата партия в Италия остава в опозиция

Демократическата партия в Италия остава в опозиция

Негативните изборни резултати не ни позволяват