Дясноцентристка коалиция печели вчерашните избори в малката южна италианска област Молизе, показват предварителни данни, докато продължават преговорите на национално равнище за съставяне на правителство след парламентарните избори, провели се в началото на 4 март, съобщава "Ройтерс".

Кандидатът на дясноцентристката коалиция, подкрепен от коалиция от 9 партии, е на път да спечели около 44% от гласовете в Молизе, пред кандидата на антиелитарното Движение "5 звезди", който печели около 38 процента от гласовете.

Консултациите в Италия за сформиране на коалиционно правителство буксуват

Консултациите в Италия за сформиране на коалиционно правителство буксуват

Матарела заяви, че "няма напредък"

В Молизе живеят около 300 хил. души, но регионалните избори в областта се следят изкъсо като знак за евентуален стимул за партиите, които се опитват да сформират коалиция след парламентарните избори, които произведоха парламент, в който никоя политическа сила или коалиция няма необходимото мнозинство да управлява.

Гласуването в Молизе е поражение за "5 звезди", които се надяваха да спечелят контрол върху първото си регионално правителство, след като се превърнаха в най-голямата партия след националните избори, на които спечелиха 32 процента от гласовете и се представиха особено силно в южните части на Италия.

И председателят на Сената на Италия посредничи за съставянето на правителство

И председателят на Сената на Италия посредничи за съставянето на правителство

Президентът Матарела ѝ даде краен срок до петък

В Молизе, със спечелените 38 процента, движението е убедителна първа политическа сила, като никоя друга партия не печели повече от 10 на сто от гласовете, но не успя да победи обединените сили на дясноцентристките формации.

Лявоцентристката коалиция се представи зле, както и в националните избори, като нейният кандидат, подкрепен от пет партии, е на път да спечели едва 17 на сто от гласовете.