Новите случаи на COVID-19 в Китай към вторник са двойно повече от регистрираните за предходния ден, като страната тази седмица е изправена пред най-голямото огнище от първите дни на пандемията, съобщи АП.

Националната здравна комисия съобщи, че 3507 нови случая на локално разпространение са били потвърдени през последния 24-часов период, спрямо 1337 ден по-рано.

Бързо разпространяващ се вариант, известен като "стелт омикрон", тества стратегията на Китай за нулева толерантност, която държеше вируса на разстояние от смъртоносната първоначална епидемия в град Ухан в началото на 2020 г.

Въпреки че броят заразени е нисък в сравнение с други в света, повече от 10 000 случая, регистрирани в Китай през първите две седмици на март, далеч надхвърлят предишните "избухвания".

Множество огнища на COVID-19 пламнаха в Китай

Множество огнища на COVID-19 пламнаха в Китай

По-голямата част от новите случаи са в далечната североизточна провинция Джилин - 895

Не са съобщени нови смъртни случаи при множеството огнища в Китай. Повечето от новите случаи са в североизточната китайска провинция Дзилин, където са съобщени 2601. По-малки огнища засегнаха повече от дузина провинции и големи градове, включително Пекин, Шанхай и Шенжен.

Дзилин забрани на жителите да напускат провинцията и да пътуват между градовете в нея. 9 милиона жители на Чангчун, столицата на провинцията и център за производство на автомобили, са затворени от петък, тъй като властите провеждат многократни кръгове от масови тестове както там, така и в град Джилин.

Повече от 1000 медицински работници са били докарани от други провинции заедно с доставките за реакция на пандемията, а провинцията е мобилизирала 7000 военни резервисти, за да помогнат с реакцията.

COVID епидемията в Китай се разраства неудържимо

COVID епидемията в Китай се разраства неудържимо

Страната отчете близо 3400 нови случая за денонощие

На друго място в Китай, провинция Шандун имаше най-много нови случая със 106. Провинция Гуандун в югоизточната част, където метрополисът и основният технологичен център Шенжен е затворен от неделя, съобщи за 48 нови случая. Шанхай имаше девет, а Пекин отчете шест.