Броят на салафистите в Германия се е увеличил двойно от 2013 г. насам. Това обявиха от вътрешното министерство, като са задминати отчетените най-високи равнища в историята на Германия през декември, съобщават германските медии.

Броят на лицата, класифицирани като салафисти от контраразузнавателните служби в отделните провинции, е достигнал 11 хил. души, уточниха от вътрешното министерство, потвърждавайки по-ранни информации на германските медии.

Масови операции на властите в Германия срещу салафисти

Масови операции на властите в Германия срещу салафисти

Около 850 полицаи са участвали в операциите по претърсването на 70 различни обекти

Преди пет години германското контраразузнаване беше преброило 5500 салафисти - половината от сегашния брой.

Салафизмът е фундаменталистка ислямска идеология. Органите по сигурността в Германия разглеждат салафизма като предверие за влизане в ислямисткия тероризъм.

Малко под 5 млн. мюсюлмани живеят в Германия, което означава, че сегашният брой на салафистите съставлява приблизително 0,22 процента от общото мюсюлманско население в Германия.

Германската полиция претърси джамия и апартаменти, свързани със салафизъм

Германската полиция претърси джамия и апартаменти, свързани със салафизъм

От местното ведомство уточниха в съобщение

Отбелязва се, че най-голям ръст на салафисти се отчита в по-малките германски провинции, като например градовете-провинции Берлин и Хамбург.

Михаел Кийфер, който е експерт по екстремизма в Института за ислямска теология в Университета в Оснабрюк, е коментирал, че броят на салафистите в Германия ще намалее заради погрома на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия.

"Ислямска държава е построена върху пропаганден модел, възхваляващ създаването на халифат. Този проект рухна", изтъква експертът.

Отчита се нарастване на салафистите в бившите източногермански провинции, въпреки че общият им брой остава нисък. Вътрешното министерство на провинция Бранденбург съобщава, че в момента има общо 100 салафисти в провинцията, което представлява увеличение от 20 души от 2016 г. насам.