Дясната опозиция в Швеция в сряда запази малка преднина пред управляващия лявоцентристки блок, след преброяване на 98%от бюлетините от оспорвания вот за парламент в неделя, показват данни на изборните органи, цитирани от Ройтерс.

Умерените, Шведските демократи, Християндемократите и Либералите имаха преднина от едно място след изборите в неделя, но резултатите бяха твърде близки, за да се обявят, преди да бъдат преброени окончателните гласове по пощата и от чужбина.

При преброяване на 98% от бюлетините, десните изглеждат готови да спечелят 175 места в 349-местния парламент, което, ако бъде потвърдено, може да даде на лидера на умерените Улф Кристерсон първия шанс за съставяне на ново правителство.

Междувременно управляващите социалдемократи и техният лявоцентристки блок се очаква да получат 174 места, показват данните.

Предварителното преброяване на всички гласове се очаква да бъде обявено в сряда или четвъртък, съобщиха от избирателната комисия.

Бъдещият министър-председател ще трябва да завърши процеса по встъпването в НАТО на Швеция и съседната ѝ Финландия.

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а след това и социалдемократите, които в миналото бяха против членство в НАТО, промениха позицията си.

Така в средата на май стана възможно подаването на заявка за членство. Тази тема дълго време бе разделителна линия в Швеция, но днес по нея има широк консенсус. Против са единствено Партията на зелените и бившите комунисти, които днес са част от Лявата партия.