Френската дясноцентристка партия "Републиканците" запази мнозинството си в Сената след гласуване в неделя, на което бяха избрани трима сенатори от крайнодясната партия на Марин Льо Пен, предава Ройтерс.

"Това подновяване на сенаторския мандат укрепва сенаторското мнозинство на десните и центъра и е свидетелство за неговите териториални корени", заяви в изявление Жерар Ларше, лидер на "Републиканците" и председател на Сената.

Сенатът се избира непряко от кметовете на Франция, както и от регионалните, департаментните и общинските съветници. Половината от 348-те места в Сената трябваше да бъдат обновени в неделя.

Националното обединение на Льо Пен се очакваше да направи нов пробив в Сената, но резултатът от три победи се оказва над очакванията.

Изборът на крайнодесни сенатори е най-вече закъсняло отражение на силните резултати на партията на Льо Пен на предишни местни избори и не предсказва непременно нейните резултати на следващите избори.

Единственият член на френското правителство, участвал в изборите, държавният секретар по въпросите на гражданството Соня Бакс, беше победена във френската територия Нова Каледония.

По време на Петата република на Франция Сенатът има по-малко влияние върху законодателната дейност, отколкото Националното събрание, долната камара на парламента. В случай на разминаване относно законодателството, последната дума е на Събранието.

Партията "Възраждане" на френския президент Еманюел Макрон остава най-голямата партия в долната камара, но загуби мнозинството си през юни миналата година, давайки по-голяма тежест на сенаторите винаги, когато е необходим компромис с горната камара за приемане на дадено законодателство.

Макрон се бори да закрепи партията си на местно ниво, като местните власти се контролират предимно от исторически доминиращите политически сили на Франция, консервативните "Републиканци" и лявата Социалистическа партия.

Макрон обяви ремонта на правителството

Макрон обяви ремонта на правителството

Сменят някои министри, но други запазват постовете си