Френският президент Еманюел Макрон спечели проведените в неделя парламентарни избори. В същото време обаче той загуби парламентарното си мнозинство.

Резултатите са удар по плановете му за голяма реформа за втори мандат.

големи изборни успехи постигнаха новосформирания ляв алианс и крайната десница, съобщи АФП. 

Резултатът хвърли френската политика в смут, като повиши перспективата за парализиран законодателен орган или объркани коалиции с Макрон, принуден да се свърже с нови съюзници.

Коалицията на Макрон "Заедно" беше на път да бъде най-голямата партия в следващото Национално събрание.

Но с 234 места досега, според резултатите на министерството на вътрешните работи, базирани на 97 процента преброяване на гласовете, това ще бъде доста по-малко от 289 места, необходими за мнозинство в 577-членната камара.

Макрон губи мнозинство в парламента

Макрон губи мнозинство в парламента

Това показват прогнозни резултати

"Тази ситуация представлява риск за нашата страна, предвид предизвикателствата, пред които трябва да се изправим", каза премиерът Елизабет Борн в телевизионно изявление, в което обеща, че ще работи от утре, за да се изгради работещо мнозинство.

Новата лява коалиция NUPES под ръководството на 70-годишния лидер Жан-Люк Меленшон спечели 124 места.

Коалицията, сформирана през май, след като левицата се разцепи за президентските избори през април, обединява социалистите, твърдата левица, комунистите и зелените.

Меленшон нарече резултатите от неделя "преди всичко изборен провал" за Макрон.

"Разгромът на президентската партия е тотален и няма да има мнозинство", каза той в парламента на аплодиращи поддръжници в Париж.

Виден депутат от партията на Меленшон, Алексис Корбиер, каза, че резултатът означава, че планът на Макрон за повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция до 65 е отхвърлен.

Партията на крайнодясната Марин Льо Пен "Национален сбор" постигна огромен успех - от осем места досега в Националното събрани, вече ще разполага с 89 депутати в новия парламент.

Това я прави най-голямата дясна сила в парламента пред традиционните десни "Републиканци". Льо Пен приветства историческия резултат за своята партия, заявявайки, че ще изпрати далеч най-голем брой депутати в следващото Народно събрание.

Припомняме, че резултатите са очаквани, като такъв изход от вота сочеха не само предварителните социологически проучвания, но и първите резултати, разпространени веднага след края на изборния ден. 

38, 11% активност на вота във Франция към 17 часа

38, 11% активност на вота във Франция към 17 часа

Вотът е важен тест за президента Макрон