Избирателната активност на втория тур на парламентарните избори във Франция в неделя е малко над 38 процента към 17:00 часа (българско време), три часа преди края на изборния ден.

Това са съобщили от министерството на вътрешните работи, цитирани от АФП.

Активността до момента е по-ниска спрямо 39,42 процента, в първия кръг на 12 юни на същия етап.

Франция избира парламент

Франция избира парламент

Макрон не е сигурен победител, според проучванията

Тя е по-висока от 35,33 процента, отчетени през 2017 г.

Анализатори казват, че избирателната активност е от решаващо значение за това дали един нов ляв алианс може да представлява сериозна заплаха за мнозинството на президента Еманюел Макрон.

Припомняме, че днес във Франция се провежда вторият тур на парламентарните избори.

Вотът е важен тест за центриста президент, който спечели втори мандат срещу крайнодясната Марин льо Пен, но социологическите агенции не му дават сигурна победа и днес.

Партията на Макрон вероятно няма да получи абсолютно мнозинство. Тогава правителството все още ще може да управлява, но само след консултации с други партии за подкрепа.

Макрон призова французите да му дадат мнозинство

Макрон призова французите да му дадат мнозинство

Преди втория тур на парламентарните избори, насрочен за неделя

Избирателната активност на първия тур в неделя достигна рекордно ниско ниво за парламентарни избори, като по-малко от половината от 48,7 милиона избиратели във Франция гласуваха.

Партията на Макрон и нейните съюзници са с почти равни гласове с нова лява коалиция, съставена от твърдолевите, социалисти и зелени. На национално ниво и двамата получиха близо 26% от гласовете на първия тур.

Обединената левица "Нов екологичен и социален народен съюз" (NUPES) на Жан-Люк Меланшон все пак зае второ място с 25,66 на сто.

На трето място се класира "Национален сбор" на Марин льо Пен с 18,67% от гласовете.

Предвижда се кандидатите на Макрон да спечелят в по-голям брой окръзи от техните леви съперници, но ще получат много по-малко места, отколкото преди пет години.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи повече от 50% от подадените гласове и поне 25% от гласовете, регистрирани в избирателния район. Във втори тур участват политиците, получили поне 12,5%.

Победата е за този, който получи най-много гласове.