Президентът Еманюел Макрон призова французите да му дадат "силно мнозинство" в неделя (19 юни) във втория, решаващ кръг от парламентарните избори, съобщи АП.

Макрон говори на парижко летище, на път за двудневното посещение в Румъния и Молдова.

"Нуждаем се от силно мнозинство", повтаря той няколко пъти.

След първия тур на изборите се очаква неговата партия и съюзници да запазят най-голям брой места в Народното събрание, но вероятно няма да получат абсолютно мнозинство. Тогава правителството на Макрон все още ще може да управлява, но само след консултации с други партии за подкрепа.

Крехка преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори

Крехка преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори

Франция гласува

Макрон засегна и други теми, които засягат и Франция. Той подчерта, че войната в Украйна предизвиква глобален хаос, включително скокове в цените на енергията и продоволствена несигурност в някои региони.

"В тези смутни времена изборът, който ще трябва да направите тази неделя, 19 юни, е по-важен от всякога, каза той. Нищо не би било по-лошо от това да добавим френско безредие към безпорядъка в света. Вие ми дадохте мнозинство в президентските избори и горещо ви благодаря за това. Но също така много от вас в неделя изразихте своите съмнения, притесненията, страхове или като се въздържахте от вот, или като избрахте други кандидати (от други политически партии)", призна Макрон.

Избирателната активност в неделя достигна рекордно ниско ниво за парламентарни избори, като по-малко от половината от 48,7 милиона избиратели във Франция гласуваха.

Битка за всеки глас между Макрон и Меланшон

Битка за всеки глас между Макрон и Меланшон

Франция е изправена пред ключово гласуване

Партията на Макрон и нейните съюзници са с почти равни гласове с нова лява коалиция, съставена от твърдолевите, социалисти и зелени. На национално ниво и двамата получиха близо 26% от гласовете на първия тур.

Предвижда се кандидатите на Макрон да спечелят в по-голям брой окръзи от техните леви съперници, но ще получат много по-малко места, отколкото преди пет години.