Френският президент Еманюел Макрон рискува да изгуби мнозинството си в Националното събрание на днешните парламентарни избори, сочат прогнозите.

Френската телевизия съобщи, че ляво-зеленият алианс на Жан-Люк Меланшон е на път да получи 25-26% от гласовете, както и партията на Еманюел Макрон.

Президентът е изправен пред битката да спечели 289 места, за да запази мнозинството си.

Избирателната активност в първия от двата тура се очакваше да бъде исторически ниска - 47%.

Франция провежда парламентарни избори

Франция провежда парламентарни избори

Победата за Макрон е важна, но не е сигурна

В рамките на половин час след първата прогноза опозиционерът Жан-Люк Меланшон обяви, че неговият алианс води: "Истината в края на първия тур е, че президентската партия е победена и разгромена". Той призова гласоподавателите да излязат на избори следващата неделя, "за да отхвърлят окончателно катастрофалната политика на мнозинството на Макрон".

Прогнозата на TF1 дава малка преднина на левицата с 26,1% срещу 25,6% за президентската формация. Прогнозите бяха, че партията на Макрон ще спечели от 275 до 310 места, а Алиансът на зелената левица - 180-210 места. Според France Télévisions двете формации са с изравнена подкрепа от 25,2%, като Макрон получава - 255-295 места, а опозицията - 150-190.

Крайнодясната Марин льо Пен, която зае второ място на президентските избори, беше доволна от представянето на партията си. Прогнозата на TF1 дава на нейния Национален сбор 19,2 % от гласовете с 10-25 мандата, което е повече от сегашните й осем.

Жан-Люк Меланшон - смущаващата заплаха за Еманюел Макрон

Жан-Люк Меланшон - смущаващата заплаха за Еманюел Макрон

Той иска конфронтация с президента

Старата десница, която се представи зле на гласуването през април, съсредоточи кампанията си на местно ниво. Въпреки че се очаква да спечели само 11,3% от гласовете, републиканците могат да спечелят от 40 до 60 места.

Еманюел Макрон спечели втори мандат през април, но без мнозинство в парламента ще му е трудно да прокара реформи. Той възнамерява постепенно да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години, докато Меланшон обещава да я намали до 60 години.