Франция провежда днес парламентарни избори. Те са в два тура, като първият е днес, а вторият - на 19 юни. 

6293 са кандидатите за 577-те места в Народното събрание.

Форматът на новия парламент ще стане ясен едва след втория тур.

Вотът е важен тест за президента Еманюел Макрон, който искат да повтори успеха на президентските избори през април, когато победи крайнодясната Марин льо Пен, за да си осигури втори петгодишен мандат.

Макрон и центристкият алианс трябва да спечелят 289 места, за да запази общото мнозинство. Ако това стане, той ще може да продължи да управлява както преди и да прилага своята програма за реформи, особено по отношение на пенсиите.

Поражението може да доведе до коалиция с десни партии и нежелано разместване на кабинета само седмици след като реформата на правителството доведе Елизабет Борн до премиерския пост.

Макрон не е сигурен победител и на парламентарния вот, според проучванията

Макрон не е сигурен победител и на парламентарния вот, според проучванията

Трудно ще спечели абсолютно мнозинство

Най-значимото предизвикателство за Макрон идва от левия алианс около Жан-Люк Меленшон - социалистите, зелените и комунистите.

Победата му, колкото и да е малко вероятна, може да доведе до "съвместно съжителство", в което премиерът и президентът произхождат от различни фракции.

Меленшон - който ясно изрази амбицията си да стане министър-председател - ще провали плана на президента за повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 години.

Проучване на общественото мнение в четвъртък показа 28 процента за левите в първия тур.

Избирателната активност на парламентарните избори обикновено е много по-ниска, отколкото за президентските, а избирателната активност в неделя може да достигне до 46 процента.

Това обаче може да играе в ръцете на президента, като се има предвид, че той е популярен сред хората над 60-те - групата, която най-вероятно все още смята гласуването като задължение и следователно ще се отправи към урните.