Втори тур срещу кандидата на "бунтарите" би поставила Еманюел Макрон на терен, на който той вече не иска да играе. През целия си петгодишен мандат държавният глава на Франция се опитваше да преодолее партизанските разделения и да накара хората да забравят етикета му като президент на богатите, коментира Le monde.

Меланшон обаче иска конфронтация с президента."Днес пристигам на прага на втория тур", подчерта той в интервю за Sunday Journal ( JDD ) . Той вярва, че ще премине първия тур, за да се изправи и дестабилизира фаворитът Еманюел Макрон, който засега обещава дуел с крайнодесния кандидат Марин Льо Пен. Хипотезата остава невероятна, но не и невъзможна. През седмиците "непокорните" напредват в анкетите. Напредък с темпото на "костенурката", казва той, което, както в баснята на Ла Фонтен, може да победи зайците, които се състезават начело.

Макрон ще пести енергия с еко коли и санирани жилища

Макрон ще пести енергия с еко коли и санирани жилища

Цената на зареждането с гориво и сметките за отопление ще паднат само ако французите инвестират в производството на чиста енергия

Меланшон вече е в някои проучвания, на трето място, изравнено със своите съперници отдясно, Валери Пекрес и най-вдясно, Ерик Земмур. Без наистина да застрашава Еманюел Макрон, присъствието на Жан-Люк Меланшон във втория тур би могло да разтърси кандидата за президент. " Той може да наруши наративната структура на Еманюел Макрон" , смята Гаспар Естрада, професор в Sciences Po, специалист по комуникации в политиката.