Днес се проведе 14-ото заседание на Съвместния парламентарен комитет между ЕС и Бивша югославска република Македония. Официалният форум се провежда след повече от две години застой в отношенията между парламента на Македония и ЕП, дължащ се на вътрешнополитическа обстановка в западната ни съседка.

В хода на форума с общи усилия двамата български евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев внесоха предложения с важни добавки в заключителната резолюция. Такива добавки са искането за отпадане на роуминга, подобряване на ЖП и пътната инфраструктура и свързаността. Добавките бяха одобрени.

Според двамата евродепутати това е изключителен успех, който въпреки съпротивата от страна на гръцките представители в ЕП, членуващи в Комитета, безспорно потвърждава амбициите на Македония за добри съседски отношения по пътя към членство в ЕС и НАТО.

По време на срещата се констатира и че в този исторически момент, в който след десетилетия е възможно разрешаването на проблема с името на Македония, е от изключително значение лидерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да намерят воля и смелост за постигането на напредък, без да се поддават на натиска на организирани протести от страна на крайни вътрешни и външни сили.

Джамбазки: Македония е българска, гърците нямат основание за протест

Джамбазки: Македония е българска, гърците нямат основание за протест

Протестите са натиск към Ципрас

Докладът на Европейската комисия и резолюцията на Европейския парламент от 2016 година, както и приетата по-рано тази седмица от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани ясно очертават условията, които страната трябва да изпълни, за да започне преговорите за членство.

Македонските партньори от своя страна ясно се ангажираха със стъпки в тази посока, като изразиха своята благодарност към българското правителство и Българското председателство за оказаните подкрепа и сътрудничество по пътя към членство. 

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Юнкер предупреди Западните Балкани да забравят за ЕС, докато има гранични спорове

Няма дори да бъдат поканени за членство