Либералната партия на досегашния канадски премиер Джъстин Трюдо спечели федералните избори, съобщават "Ройтерс" и "Спутник".

Предварителните данни на канадската избирателна комисия обаче показват, че партията на Трюдо не е получила абсолютно мнозинство. Това означава, че той ще остане на власт, но с миноритарно правителство, което ще се нуждае от подкрепата на по-малка партия от левицата.

Либералите бележат победа в 158 от 338-те избирателни окръга, което е 33,2% от гласовете. За абсолютно мнозинство обаче е необходима победа в най-малко 170 окръга.

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Трюдо с месеци притиска и заплашва министър на правосъдието и главен прокурор

Второто място на изборите е за консерваторите - те получиха подкрепа от 34,3% от избирателите, отбелязвайки победа в 120 избирателни окръга.

На федералните избори в Канада, които се проведоха вчера, гражданите избираха членовете на Камарата на общините - долната камара на канадския парламент.

Трюдо, който взе властта през 2015 г. като харизматична фигура, беше замесен в скандал със свои стари снимки, както и с корпоративно дело за корупция. Сега той ще трябва да разчита на Новата демократична партия, за да прокара ключови закони.

Премиерът на Канада разпусна парламента за изборите на 21 октомври

Премиерът на Канада разпусна парламента за изборите на 21 октомври

Очаква се основният съперник на Трюдо да е консерваторът Андрю Шиър