Силите на "Ислямска държава" са започнали атака в Ирак по град в западната провинция Анбар, в отчаян опит да пренасочат вниманието на офанзивата на правителството от Мосул.

Кметът на Рутба описа нападението на "Ислямска държава" в града му от три посоки като свирепи, съобщава Би Би Си.

Имад Мешал съобщава за сблъсъци между "Ислямска държава" и силите за сигурност в града.

Междувременно кюрдските сили пешмерга извършиха нови атаки североизточно от Мосул, който е окупиран от "Ислямска държава".

В съвместна офанзива за възвръщане на втория най-голям град в Ирак преди седмица, пешмерга се приближава към Мосул от север и изток, докато правителствените сили приближават от юг.

Кметът Имад Мешал е поискал от премиера Хайдар ал-Абади да изпрати военно подкрепление в Рутба, за да "спаси ситуацията". Градът беше превзет от "Ислямска държава" през юни 2014 г., но преди месец беше освободен от подкрепяните от правителството сили.

На фона на натиска по "Ислямска държава" и около Мосул, групировката извършва контраатаки с атентатори самоубийци.

Междувременно кюрдските бойци съобщиха, че са освободили от "Ислямска държава" град Башика, близо до Мосул.

Американски официален представител обяви, цитиран от "Ал Арабия", че президентът на Иракски Кюрдистан е информирал министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, че кюрдите са успели да освободят Башика от "Ислямска държава".

Кюрдските бойци пешмерга съобщиха пред репортери на мястото, че са влезели в Башика, но на журналистите не е било позволено да влязат в града.

Планът на битката е силите пешмерга да спрат на линия от около 20 км извън Мосул.

В Багдад Картър похвали пешмерга и начина, по който техните усилия са напълно координирани с иракските сили за сигурност.

Координацията между Багдад и Ирбил (бел. ред. главният град на Кюрдистан) бил един от ключовите въпроси в навечерието на офанзивата.

Във втория ден от посещението си в Ирак, Аштън Картър посети кюрдски официални представители и американски военни командири в в Ибрил, грубо на около 40 км от фронтовата линия на битката за освобождаване на Мосул от "Ислямска държава".

Тъй като планът за битката върви, както се очаква в Ирак, Картър също фокусира вниманието си на това как да се защитят Европа и Америка от потенциални контраатаки от страна на терористичната групировка.

В същото време папа Франциск заяви, че жестокостта на битката в Мосул "ни кара да плачем и ние оставя без думи".

Пред около 50 000 вярващи той обяви, че чувства болка от студенокръвните убийства на огромен брой синове на тази обичана земя, сред тях и много деца.

Папа Франциск изрази съпричастността си към хората в Ирак в тези драматични часове. "Нашите души са разтърсени от бруталните актове на насилие, които твърде дълго се извършват срещу невинни граждани, независимо дали са мюсюлмани или християни".

ООН обяви, че 4000 души са избягали от района.

Правителството на Великобритания ще изпрати медицински специалисти, оборудване и продукти от първа необходимост в Ирак за оказване на помощ на жителите на Мосул и околностите, които са били принудени да напуснат домовете си заради провеждащата се операция срещу "Ислямска държава". Като хуманитарна помощ Великобритания ще отдели над 17 милиона долара, които биха стигнали да се окаже помощ на около 66 хиляди души, се посочва от пресслужбата на министъра на международното развитие Прити Пател, цитирана от ТАСС.