Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на своите сътрудници да подготвят визови забрани и санкции за екстремистки израелски заселници, които нападат и гонят палестинци в Западния бряг. Това става ясно от вътрешен документ, прочетен на "Политико".

Документът, който е изпратен на високопоставени служители като държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на финансите Джанет Йелън в петък, нарежда на техните агенции "да разработят варианти за бързо действие срещу отговорните за насилието в Западния бряг".

Високопоставен американски служител, който е пожелал анонимност, прочете части от докомента пред "Политико" в събота вечерта, малко след като Байдън публикува коментар във The Washington Post, разкривайки намеренията му за подобен ход. "Съединените щати са готови да предприемат собствени стъпки, включително издаване на визови забрани срещу екстремисти, атакуващи цивилни на Западния бряг", пише той в статията.

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Белият дом стои зад формулата за две държави за мир в Близкия изток

Целевата група за наказанията е широко определена в документа. Тя включва лица или субекти, които "пряко или косвено са участвали в действия или политики, които застрашават сигурността или стабилността на Западния бряг"; предприемат "действия, които заплашват цивилите в Западния бряг с цел или ефект да наложат принудително преселване в Западния бряг", или извършват "действия, които представляват нарушения на правата на човека или нарушения и действия, които значително пречат, прекъсват или препятстват усилията за постигане на двудържавно решение".

Документът отбелязва, че Байдън вижда проблема с насилието от страна на израелските заселници като "сериозна заплаха" за мира между израелците и палестинците и за дестабилизиране на Близкия изток.

Дългогодишния проблем нарастна, след като избухна войната между Израел и "Хамас".

Израелската правозащитна група Йеш Дин докладва, че оттогава са убити 197 палестинци в Западния бряг от заселниците или израелски сили от началото на войната. Организацията на обединените нации докладва, че в същия период поне 121 палестински домакинства - около 1 150 души, включително 452 деца - са били принудително преселени.

Франция определи действията на Израел в Западния бряг като "политика на терор"

Франция определи действията на Израел в Западния бряг като "политика на терор"

Според данните на ООН ежедневните атаки от страна на Израел са се удвоили от началото на войната в Газа

Ежедневните инциденти с насилие на поселниците са нараснали от три на ден по-рано тази година до седем след атаките, според ООН. Около 11 палестински общности са били напълно напуснати през 2023 година, според Консорциума за защита на Западния бряг, като шест от тях са напуснати след началото на войната.

В петък Блинкън призова израелското правителство да се изправи срещу "нарастващите нива на насилие от страна на екстремистките заселници" по време на разговор с израелския министър на войната Бени Ганц.

Президентът първоначално застана твърдо зад Израел, като заяви, че трябва да отговори на военната групировка в Газа. По-късно администрацията бе натисната да облекчи нарастващата хуманитарна криза.

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на "Хамас"?

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на "Хамас"?

Световните и регионалните сили, заедно с ООН, нищят въпроса в Бахрейн на Диалога в Манама