Франция осъди днес насилието от страна на Израел в окупирания Западен бряг, като го нарече "политика на терор", насочена към изселването на палестинците. Тя призова израелските власти да защитят палестинците от насилието, съобщава "Ройтерс".

Данните на ООН показват, че ежедневните атаки от страна на Израел са се увеличили повече от два пъти след началото на войната в Газа през октомври.

"Що се отнася до Западния бряг, бих искал да изразя най-категоричното осъждане от страна на Франция на насилието, извършвано от заселниците срещу палестинците", каза на пресконференция говорителят на външното министерство Ан-Клер Лежандр. "Насилие, което има ясна цел насилствено разселване на палестинците и политика на терор", добави тя. Според нея израелските власти трябва да предприемат необходимите мерки, за да защитят палестинското население, и предупреди, че политиката за заселване вреди на решението за две държави.

Байдън към Израел: Решението за две държави е единственият отговор

Байдън към Израел: Решението за две държави е единственият отговор

Президентът на САЩ смята че израелска окупация на газа би била голяма грешка

Шефът на ООН по правата на човека Волкер Тюрк повтори думите ѝ. Говорейки в Женева днес, Тюрк заяви, че е дълбоко загрижен от засилването на насилието срещу палестинците на Западния бряг. Той каза, че е ясно, че израелската окупация трябва да приключи.

Тази година вече беше най-смъртоносната от най-малко 15 години за жителите на Западния бряг, с около 200 убити палестинци и 26 израелци, според данни на ООН. Но само за трите седмици след атаката на 7 октомври повече от 120 палестинци от Западния бряг бяха убити. Сблъсъците с войници са причинили повечето смъртни случаи.

Израел превзе Западния бряг по време на войната в Близкия изток през 1967 г. и оттогава района е под военна окупация, а израелските селища непрекъснато се разширяват. Палестинците предвиждат Западния бряг като част от бъдеща независима държава, включваща също Газа и Източен Йерусалим.

Френският говорител Лежандр също заяви, че около половината от 100-те тона помощи, изпратена от Франция в Газа, са влезли в анклава. Тя добави, че не зависи от Израел да решава бъдещото управление на Газа, която според нея трябва да бъде част от бъдеща палестинска държава.

ООН отчете "тревожно" увеличние на израелските операциия на Западния бряг

ООН отчете "тревожно" увеличние на израелските операциия на Западния бряг

Влошаващото се насилие на Западния бряг подхрани опасенията, че територия може да се превърне в трети фронт