Фаворитът за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през следващата година Джо Байдън беше подложен на ожесточена атака за отношението му през годините по расовия въпрос в дебат с девет опоненти, който беше излъчен по телевизията.

Сенатор Камала Харис нападна Байдън за това, че хвалел предишната си работа с тесногръди сенатори и че някога се бил противопоставил на политика за насърчаване на расовото разнообразие в училищата.

Бившият вицепрезидент се защити, като настоя, че тя "погрешно е характеризирала" позицията му, настоявайки, че бил влязъл в политиката, за да защитава гражданските права.

Кандидатите на демократите за Белия дом в сблъсък за здравеопазването, имиграцията и икономиката

Кандидатите на демократите за Белия дом в сблъсък за здравеопазването, имиграцията и икономиката

Всички нападнаха остро президента Доналд Тръмп

Кандидатите на Демократическата партия се съревновават, като накрая един от тях ще се изправи срещу президента от Републиканската партия Доналд Тръмп.

20-те топ претенденти на демократите ще бъдат отсети, докато не бъде избран победител на партийния конгрес през следващото лято, който ще се изправи срещу Тръмп на изборите през ноември 2020 г.

Дебатът се проведе в Маями, като вчера имаше дебат между останалите 10 кандидати.

Камала Харис, която е единствената чернокожа жена в надпреварата, прикова Байдън на позорния стълб, който по-рано този месец цитира работата си преди десетилетия в Сената със свои колеги демократи, които са подкрепяли сегрегацията на расите.

Обръщайки се към него, тя каза: "Не смятам, че сте расист и аз съм съгласна с вас, когато се ангажирате с важността на намирането на обща основа. Но аз също така смятам, а това е лично и всъщност бях много, беше болезнено да чуя да говорите за репутациите на двама американски сенатори, които изградиха своето реноме и кариера върху сегрегацията на расата в тази страна."

Тя също така нахока Байдън за политическото му застъпничество в средата на 1970-те години срещу транспортирането на бели деца с автобус до училища с преобладаващо черни деца в други квартали и обратно.

"И не беше само това", настоя 54-годишната Харис, допълвайки: "Но вие също така работихте с тях (сенаторите расисти), за да се противопоставите на транспортирането с автобус", нападна го още Камала Харис.

"А в Калифорния имаше едно малко момиченце, което беше част от по-нисшата класа и което се интегрира в държавното си училище и то всеки ден беше возено с автобус до училище. И това малко момиче бях аз", разказа Харис.

Байдън настръхна: "Това е погрешна оценка на моята позиция през цялата ми политическа кариера. Не съм възхвалявал расистите. Това не е вярно."

Той каза миналата седмица, че "ненавижда" възгледите на защитниците на сегрегацията.

Харис предизвика Байдън да се отрече от противопоставянето си в миналото на транспортирането с автобус на децата.

Той настоя, че е бил само и единствено срещу политиката, наредена от федералното правителство, но е нямал проблем с нейното прилагане на щатско ниво.

Байдън изтъкна двата си мандата като вицепрезидент на Барак Обама, който беше първият чернокож президент на САЩ.

Гледащите дебата всъщност очакваха дуел между Байдън и сенатор Бърни Сандърс.

Байдън, който е прагматичен центрист, и Сандърс, който е социалдемократ, водят битка за душата на Демократическата партия, докато тя размишлява кой е най-добрият начин да се противопостави на президента Тръмп.

Сандърс доминираше дебата през първия половин час, защитавайки плановете си за безплатно здравеопазване за всички, и заклеймявайки Тръмп като "патологичен лъжец и расист".

В спора също така влезе още един от сериозните претенденти - 37-годишният Пийт Бутигиг, който е гей и е кмет на град Саут Бенд, щата Индиана. Завършилият Харвардския университет военен ветеран призна, че е не е успял да разнообрази расово полицейските сили в родния си град, след като беше попитан за неотдавнашно фатално прострелване на чернокож от бял полицай.

Тръмп, който е на срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Япония, се нахвърли върху дебатиращите демократи заради единодушната им подкрепа за предоставяне на здравно осигуряване на нелегални имигранти.