Президентът Джо Байдън обяви края на пандемията от COVID-19 в САЩ, въпреки че броят на американците, починали от коронавирус, продължава да расте, информира Би Би Си.

Все още работим много по въпроса. Но пандемията свърши, заяви Байдън в телевизионно интервю. Статистиката показва, че средно над 400 американци умират от вируса всеки ден. Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) каза миналата седмица, че краят на пандемията е близо.

В интервю за програмата 60 минути на CBS, Байдън каза, че ситуацията бързо се подобрява, въпреки че се върши много работа за контролиране на вируса. Ако забелязвате, никой не носи маски. Всички изглеждат в доста добра форма. Мисля, че нещата се променят, добави президентът.

представители на администрацията съобщиха на американските медии, че коментарите не сигнализират за промяна в политиката и няма планове за премахване на продължаващата извънредна ситуация за общественото здравеопазване COVID-19.

През август американските власти удължиха извънредното положение за общественото здраве, което е в сила от януари 2020 г., до 13 октомври. Към днешна дата повече от един милион американци са починали от Covid.

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

СЗО: Краят на пандемията от COVID-19 e близо

Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял драстично

Данни от университета Джон Хопкинс показват, че седемдневната средна стойност на смъртните случаи в момента възлиза на над 400, като повече от 3000 са починали само през последната седмица. За сравнение през януари 2021 г. беше съобщено, че повече от 23 000 души са починали от вируса за период от една седмица. Около 65% от общото население на САЩ е напълно ваксинирано.

Задължителните ваксини за някои сектори остават в сила в САЩ - включително за здравни работници, военен персонал и някои граждани на други държави, които влизат в страната със самолет.

Д-р Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, призна, че ситуацията в страната се е подобрила. Той подчерта обаче, че дневната смъртност остава висока.

Covid-19 също продължава да оказва значително влияние върху икономиката на САЩ, като миналата седмица Националното бюро за икономически изследвания съобщи, че болестта, свързана с Covid, е намалила работната сила в САЩ с около 500 000 души. Според Байдън пандемията е оказала "дълбоко" въздействие върху психиката на американците.

Повече от 6,5 милиона души са починали от началото на пандемията по света. САЩ са с най-голям брой смъртни случаи, следвани от Индия и Бразилия.