Президентът на САЩ Джо Байдън ще номинира Марк Гитенщайн, бивш посланик в Румъния, за пратеник на Вашингтон в Европейския съюз, съобщи Белият дом.

През мандата на бившия президент Барак Обама Гитенстийн бе посланик на САЩ в Румъния. Той активно работеше за промотиране на интересите на американския бизнес в региона.

Гитенстийн минава за експерт по Балканите и ЕС и е ясна заявка, че Байдън няма да следва политиката на предшественика си за Европа, коментира АФП.

Байдън номинира Керълайн Кенеди за посланик в Австралия

Байдън номинира Керълайн Кенеди за посланик в Австралия

Бивш посланик на САЩ в Япония, дъщеря на експрезидент и поддръжник на Байдън

Байдън също обяви намерението си да номинира още четирима души на посланически позиции, включително Хулиса Рейносо Панталеон, която да представлява САЩ в Испания. Сега Рейносо работи като асистент на президента, както и началник на щаба на първата дама Джил Байдън. Преди това тя е била посланик на САЩ в Уругвай за тогавашния президент Барак Обама и е работила в Белия дом на Байдън само няколко месеца, като е заела поста началник на кабинета на първата дама, когато президентът встъпи в длъжност през януари.

Освен това Байдън избра Патриша Махони, която в момента е посланик на САЩ в Република Бенин, да стане посланик в Централноафриканската република.

Байдън номинира Лора С. Х. Холгейт за американски представител във виенския офис на ООН и представител на САЩ в Международната агенция за атомна енергия, роли, които заемаше през 2016 г. Сега тя е вицепрезидент по управление на риска от материали в Инициативата за ядрена заплаха.

Изборът на посланик на Байдън трябва да бъде потвърден от Сената.