САЩ и Германия разглеждат НАТО като ключов елемент за гарантиране на европейската сигурност и подчертават своята ангажираност с принципа на съвместната отбрана. Това се казва в съвместната декларация на американския президент Джо Байдън и германския канцлер Ангела Меркел, подписана във Вашингтон в четвъртък. Текстът на декларацията беше разпространен от Белия дом.

"Повече от три десетилетия след обединението на Германия ние ще продължим да работим неуморно, за да гарантираме, че Европа е обединена, свободна и в мир. НАТО ще остане крайъгълният камък на тези усилия и нашият ангажимент към член 5 относно колективната отбрана е несломим," се казва в декларацията.

Документът също така подчертава, че двете страни "подкрепят универсалните ценности, залегнали в основата на Устава на ООН, и са обединени в ангажимента си да насърчават правата на човека навсякъде". "Трябва да демонстрираме, че демокрацията носи резултати както за нашите граждани у дома, така и по света", се казва в декларацията.

Ценно приятелство между Германия и САЩ

Ценно приятелство между Германия и САЩ

Позиции по енергийни трасета

Така Байдън и Меркел обещаха общ фронт срещу Русия и Китай като основни заплахи за демокрацията по света. Двамата лидери се ангажират и да работят срещу всички прояви на популизъм, корупция и ксенофобия в ЕС.

Светът, включително морските пространства, не може да бъде разделен на сфери на влияние чрез анексиране на територии или използване на енергийни потоци, се казва в документа.

"Като страни, чиито икономики зависят от безплатния транзит на стоки по света, ние потвърждаваме критичното значение на свободата на корабоплаване и полет, както и на другото свободно използване на морето, в съответствие с международното право. Този резултат не може да бъде постигнат в свят, разделен на сфери на влияние и ние ще се противопоставим на опитите да ги създадем чрез териториално анексиране, установяване на контрол върху цифровата инфраструктура, транснационални репресии или използване на енергийни потоци като оръжие ", се казва в декларацията.

В декларацията се отбелязва още, че "всички държави трябва да могат свободно да определят своето бъдеще, без никакво външно влияние, принуда или господство от външни сили".

В документа се посочва, че САЩ и Германия също ще работят заедно, за да гарантират, че новите технологии се използват за насърчаване на свободата, а не на репресиите. "Тъй като технологиите променят живота на нашите граждани, икономиката и геополитическата среда, технологиите трябва да отразяват нашите демократични ценности", се казва в документа.

Ценно приятелство между Германия и САЩ

Ценно приятелство между Германия и САЩ

Позиции по енергийни трасета

Вашингтон и Берлин възнамеряват да засилят икономическото, научното и техническото сътрудничество, включително чрез създаването на нови съвместни структури, се казва в декларацията.

В изявление на страните се посочва, че САЩ и Германия възнамеряват да създадат американо-германски форум, който ще "дава препоръки за изграждане на съвместно бъдеще" между двете страни. "За да улесним сътрудничеството по ключови икономически въпроси, ще започнем и икономически диалог между САЩ и Германия", се казва в декларацията.

В документа се посочва, че връзките между САЩ и Германия са се "засилили и задълбочили" през последните десетилетия благодарение на взаимодействието в сферите на бизнеса и науката, работата на неправителствени и изследователски организации.