Лекарят на президента Джо Байдън заяви в петък, че лезията, отстранена от гърдите на президента миналия месец, е базоцелуларен карцином - често срещан вид рак на кожата, съобщи Си Ен Ен.

Д-р Кевин О'Конър пише в писмо до прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер, че лезията е била отстранена и е направена биопсия. "Както се очакваше", изследването на лезията е положително за базалноклетъчен карцином, пише О'Конър.

"Цялата ракова тъкан беше успешно отстранена", пише О'Конър.

Той добави, че Байдън ще продължи "дерматологичното наблюдение" и занапред. Лекарят на Байдън заяви, че "не е необходимо по-нататъшно лечение".

О'Конър заяви, че областта, където е отстранена раковата лезия, е "заздравяла добре".

От първа ръка: Джо Байдън иска втори мандат в Белия дом

От първа ръка: Джо Байдън иска втори мандат в Белия дом

Новината разкри съпругата на американския президент

В писмото се казва още: "Лезиите на базалноклетъчния карцином нямат склонност да се "разпространяват" или да метастазират, както е известно, че правят някои по-сериозни видове рак на кожата като меланома или плоскоклетъчния карцином."

Първоначално лезията е отстранена по време на годишния медицински преглед на Байдън през февруари. Белият дом обяви, че тогава лезията е била отстранена за изследване.

Първата дама Джил Байдън претърпя процедура по-рано тази година за отстраняване на подобни лезии.

Според писмото, издадено от О'Конър през януари, Джил Байдън е претърпяла операция по метода на Моос за отстраняване и изследване на лезия над дясното ѝ око, която е била открита по време на рутинен преглед за рак на кожата.

"Процедурата потвърди, че малката лезия е базалноклетъчен карцином", пише О'Конър в писмото. "Цялата ракова тъкан беше успешно отстранена, а полетата бяха чисти от всякакви остатъчни клетки от рак на кожата."

Честотата на този вид карцином е около 2 000 на 100 000 души население, като заболеваемостта варира в зависимост от географската ширина и възрастта на пациентите, с тенденция за нарастване след 50 годишна възраст.

Базоцелуларният карцином засяга най-често фотоекспонираните области, особено лицето, обикновено кожата на бузите и носа. По-рядко се засягат фотонеекспонираните зони като тялото и крайниците.

Туморът има бавен растеж и рядко метастазира едва в 0.5% от случаите, но може да доведе до локална деструкция и обезобразяване, при липса на своевременно лечение.