Президентът Байдън ще номинира Бриджит Бринк за следващ посланик на САЩ в Украйна, съобщи Белият дом в понеделник. Този ход има за цел да запълни позиция, която остава официално вакантна от три години и към момента е с особена важност на фона на руската инвазия там, пише американският вестник "Вашингтон Пост".

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън каза след посещението си в Киев, че Бринк, която в момента е посланик на САЩ в Словакия, има "дълбок опит в региона" и "ще бъде много силен представител на Съединените щати в Украйна".

Съобщението дойде, след като Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски по време на първото американско посещение на високо равнище в Украйна от началото на руската инвазия.

Длъжностните лица казаха, че дипломатическите дейности на САЩ в Украйна ще се възобновят тази седмица, като първа стъпка към повторното отваряне на посолството на САЩ в Киев. "Десетилетията опит на Бринк я правят уникално подходяща за този момент от историята на Украйна", се казва в изявление на Държавния департамент в понеделник.

САЩ няма посланик в Украйна от 2019 г. Номинацията на Бринк има за цел да запълни дипломатическата празнота, останала откакто президентът Доналд Тръмп безцеремонно отстрани от поста Мари Йованович през 2019 г. - ход, който беше внимателно разгледан по време на първия импийчмънт на Тръмп.

Бринк, чиято кариера в дипломацията продължава повече от 26 години, не е чужда на ескалацията на напрежението в Източна Европа.

От 2015 до 2018 г. тя работи като заместник-помощник-секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси към Държавния департамент, като следи отблизо продължаващото напрежение на територията на бившия Съветски съюз. Тя също е работила в Узбекистан и Грузия и е била на длъжност в Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Бринк подкрепи влизането на Словакия в НАТО през 2004 г. и стана посланик на САЩ в страната през 2019 г., позиция, която заема в момента.

Като посланик на САЩ в Словакия Бринк каза, че нейните приоритети са "да продължи нашето силно сътрудничество в отбранителния сектор, да търси начини за увеличаване на търговията и инвестициите и да говори високо и ясно за споделените ценности, които са в основата на трансатлантическата връзка".

"Времето от издигането на кандидатурата за посланик до потвърждението често се проточва поради тромава смесица от бюрокрация, политика и законови изисквания. Но след като вече беше потвърдена от Сената за сегашния й пост, това може да ускори очакваното й назначение в Украйна.

В началото на руската инвазия Бринк посети границата на Словакия с Украйна, където каза, че е била свидетел на "сърцераздирателните сцени" на бежанци, бягащи от насилието.

"Сърцето ми е с всяка жертва на тази безсмислена война", написа тогава тя в изявление.

Байдън се въздържа да отвори отново посолството на САЩ в Киев

Байдън се въздържа да отвори отново посолството на САЩ в Киев

засега надделяват опасенията за сигурността на служителите

Припомняме, че САЩ бяха една от първите страни, които първи изтеглиха от Киев членовете на семействата на дипломатите и несъществения персонал още пред началото на руската инвазия в Украйна, няколко дни преди 24 февруари преместиха посолството си в западния украински град Лвов, но след това изтеглиха служителите си и оттам.

Макар и Киев да се смята за относително спокоен след като руските войски се изтеглиха от района, по града отново се изстрелват ракети от руска страна и рискове очевидно съществуват. Ракети се изстрелват и по Лвов, който е много слабо засегнат от войната.