Администрацията на Байдън се съпротивлява на нарастващите призиви от американски законодатели, бивши дипломати и други да отвори отново посолството на САЩ в Киев, ход, според който САЩ ще изпратят сигнал за сила и единство на Запада към Русия, на фона на водената вече близо два месеца война в Украйна, пише американскит вестник "Политико"

Множество американски дипломати в частни разговори казват, че искат връщане на американските служители в украинската столица, район, от който руските сили са се изтеглили. Повече от дузина европейски държави, включително Словения, Италия и Испания, както и Европейският съюз, вече са отворили отново своите мисии в Киев или възнамеряват да го направят. А украинският президент Володимир Зеленски похвали правителствата, които се завърнаха, заявявайки, че изпращат "ясен сигнал на агресора".

Но помощниците на президента Джо Байдън все още обсъждат точно кога Съединените щати трябва да отворят отново своето посолство. От една страна, екипът на Байдън иска американските дипломати да поемат повече рискове - нещо, което държавният секретар Антъни Блинкен изложи още миналата година; от друга, има основателни опасения за тяхната безопасност. Тази позиция така отразява известна предпазливост от смъртоносната атака през 2012 г. срещу американски дипломатически обекти в Бенгази, Либия, която доведе до множество разследвания, организирани от Републиканската партия в САЩ.

Засега решението е отварянето да се отложи, каза представител на САЩ, запознат с дебата. "Изглежда, че всяка служба има своя дял от скептици", каза служителят, пожелал анонимност, за да опише чувствителни разговори. "Половината от (Белия дом) и половината от Държавния департамент искат да го направят. Другите половинки се противопоставят и казват, че е твърде рано."

Белият дом: Байдън няма да посети Киев

Белият дом: Байдън няма да посети Киев

И Камала Харис няма да пътува до Украйна

Високопоставен служител на Държавния департамент каза, че всички искат да отворят отново посолството, но лагерите имат различни стандарти за това кога е достатъчно безопасно да го направят. Говорител на Държавния департамент каза, че няма график по този въпрос, но "нашият екип активно планира и с нетърпение очакваме да възобновим дейността на посолството в Украйна". Втори служител на Държавния департамент, който поиска да остане анонимен, тъй като те не бяха упълномощени да говорят по въпроса, каза обаче, че няма предварителна подготовка за незабавното отваряне на съоръжението в Киев.

Припомняме, че САЩ бяха една от първите страни, които първи изтеглиха от Киев членовете на семействата на дипломатите и несъществения персонал още пред началото на руската инвазия в Украйна, няколко дни преди 24 февруари преместиха посолството си в западния украински град Лвов, но след това изтеглиха служителите си и оттам.

Един загинал и множество ранени при днешната атака над Киев

Един загинал и множество ранени при днешната атака над Киев

Руски генерали са заплашвали с ракетни удари по столицата и това вече се случва

Макар и Киев да се смята за относително спокоен след като руските войски се изтеглиха от района, по града отново се изстрелват ракети от руска страна и рискове очевидно съществуват. Ракети се изстрелват и по Лвов, който е много слабо засегнат от войната.

Ракети удариха Лвов

Ракети удариха Лвов

Лвов е по-малко засегнат от военните действия в сравнение с други части на страната и се счита за относително безопасно убежище