Родители на двама загинали при атаката срещу американското консулство в либийския град Бенгази завеждат дело срещу бившия държавен секретар Хилъри Клинтън, предаде BBC. 

Припомняме, че при извършеното нападение през 2012 година загинаха четирима американци, сред които и посланикът. Тогава Клинтън заемаше поста на държавен секретар на САЩ.

Според родителите, вина за случилото се има и скандалът с личната й поща, която тя е използвала за служебна кореспонденция. Така е изложила на риск американските мисии по света, включително и тази в Бенгази. Рискувала е хакерски атаки и попадане на класифицирана информация във вражески ръце. Също така я обвиняват, че в интервюта е оклеветила синовете им. 

Искът е заведен от правозащитната организация "Фрийдъм уоч" от името на родителите. 

Въпреки че бе оправдана след изслушването си от комисията към Камарата на представителите за Бебгази, както и от ФБР за използването на личната поща, тези скандали помрачиха кампанията й за президент на САЩ. 

Клинтън многократно повтори, че поема пълна отговорност за трагедията. Но поясни, че никога не е била консултирана пряко относно молби за налагане на допълнителни мерки за сигурност в дипломатическата мисия.

Клинтън описа как и кога сградата е била атакувана от ислямски екстремисти и как специалната стая за сигурност е била изпълнена с дим. Посланик Крис Стивънс, който загина при атаката, не е успял да се качи на покрива на сградата и агентът, който е бил с него не е успял да го намери.

Бившият държавен секретар беше обвинен от републиканци, че е подвела американския народ, намеквайки, че атаката е била реакция на нискобюджетен антиислямски филм, който е бил качен в YouTube.