Френското посолство в Украйна, което в началото на месец март беше временно преместено от Киев в Лвов заради военната атака на руската армия срещу украинската столица, скоро ще се върне на постоянното си място. Това съобщи френското външно министерство, цитирано от в. "Фигаро".

"Това преместване ще се осъществи възможно най-скоро и ще задълбочи подкрепата, която Франция оказва на Украйна във всички области", уточниха от Ке Д`Орсе.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в телефонен разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба е разкрил плановете на Париж за връщането в Киев на посолството.

Макрон смята пак да разговаря с Путин и Зеленски скоро

Макрон смята пак да разговаря с Путин и Зеленски скоро

Тримата лидери ще проведат телефонен разговор

Решението на външното министерство на Франция стават на фона на поредната дипломатическа инициатива на президента Еманюел Макрон да договори спиране на огъня от Русия и започване на преговори.

Франция обаче продължава да съветва своите граждани да не се връщат в Украйна, включително в Киев.

Смятаме, че завръщането остава немислимо за онези французи, които са живели в Украйна. Завръщането на французи днес остава официално забранено, отбеляза във вторник френското правителство, като подчерта, че "цяла Украйна продължава да е военна зона заради руската агресия".

Франция оказва подкрепа на Украйна чрез военно оборудване, хуманитарна помощ и съдействие за разследване на зверствата на руските войници срещу украински мирни жители.

Преди два дни вънншният министър на Белгия Софи Уилмес заяви, че родината ѝ ще възобнови скоро дейността на посолството в Киев, което беше затворено заради руската агресия.

Преди решението за затваряне белгийското посолство бе временно подслонено в дипломатическата мисия на Франция в Киев.

Макрон внимава с термините и не вижда геноцид в Украйна

Макрон внимава с термините и не вижда геноцид в Украйна

Според него вербалната ескалация няма да допринесе за слагане на край на войната

Отбелязва се, че от края на миналата седмица бе възстановена дейността на представителството на ЕС в украинската столица. Допълва се, че Италия вече е изразила готовност да отвори отново посолството си в Киев след Великден, а Литва, Чехия, Италия, Португалия и Турция вече са предприели тази стъпка.