Френският президент Еманюел Макрон отказа да определи руските действия в Украйна като "геноцид" в телевизионно интервю за обществената телевизия "Франс 2", съобщава Си Ен Ен.

Запитан дали също като американския президент Джо Байдън ще използва термина "геноцид" за убийството на украински цивилни от руските военни, Макрон заяви: "Бих внимавал с подобни термини, защото тези два народа (руснаци и украинци) са братски".

Той увери, че ще продължи да се опитва да спре войната и да възстанови мира. Според него обаче вербалната ескалация едва ли ще допринесе за слагане на край на конфликта.

"Това, което можем да кажем със сигурност, е, че ситуацията е неприемлива и това са военни престъпления. Свидетели сме на военни престъпления, които са безпрецедентни на нашата земя - нашата европейска земя", изтъкна президентът.

Макрон смята пак да разговаря с Путин и Зеленски скоро

Макрон смята пак да разговаря с Путин и Зеленски скоро

Тримата лидери ще проведат телефонен разговор

Макрон, който в момента е кандидат за втори президентски мандат, открои сътрудничеството на Франция с Украйна за разследване на предполагаемите военни престъпления.

"Русия едностранно започна една изключително брутална война, понастоящем е доказано, че руската армия е извършила военни престъпления и че извършителите на тези престъпления трябва да бъдат намерени", категоричен бе той.

Вчера Байдън за първи път обяви зверствата, разкрити в Украйна, за геноцид и подчерта, че "става все по-ясно, че руският президент Владимир Путин просто се опитва да заличи дори идеята човек да бъде украинец".

Други световни лидери, като Борис Джонсън от Обединеното кралство и Анджей Дуда от Полша, също са използвали думата "геноцид", за да опишат руските действия в Украйна.

Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Зеленски: Случилото се в Буча е геноцид

Москва отхвърли обвиненията, а снимките определи като фалшификат