Консервативният бивш президент на Франция Никола Саркози обяви, че подкрепя Еманюел Макрон за балотажа на президентските избори, изтъквайки опита му предвид "тежката международна криза" в Украйна, съобщава "Франс прес".

От своя страна, крайнодясната кандидатка Марин льо Пен заяви, че не възнамерява да изтегля Франция от Европейския съюз въпреки дълбокия си евроскептицизъм.

Льо Пен и Макрон ще се изправят един срещу друг на втория тур на президентските избори във Франция на 24 април. Проучванията сочат, че този път надпреварата между двамата ще бъде много по-оспорвана, отколкото през 2017 г., когато Макрон успя да надделее над политическата си опонентка с лекота.

И най-големият синдикат във Франция подкрепи Макрон

И най-големият синдикат във Франция подкрепи Макрон

Мобилизация на силите

Бившият държавен глава Никола Саркози даде високата си подкрепа на Макрон, като обяви, че ще гласува за сегашния президент.

Ще гласувам за Еманюел Макрон, защото вярвам, че той има необходимия опит, изправен пред тежка международна криза, написа Саркози във Фейсбук.

"Икономическият проект на Макрон поставя стойността на работата като основен приоритет и неговият ангажимент към Европа е ясен и недвусмислен", посочва още той. "Трябва да изоставим партийните си навици. Верността към десните републикански ценности и нашата управленска култура трябва да ни накарат да отговорим на призива на Еманюел Макрон за единство", настоя Саркози.

Отново! Макрон и Льо Пен на балотаж за Елисейския дворец
Обновена

Отново! Макрон и Льо Пен на балотаж за Елисейския дворец

Повторение на вота от 2017 г. очакват французите

Изявлението му идва само дни, след като кандидатът от консервативната партия на Саркози "Републиканци" - когото той отказа да подкрепи публично - претърпя унизително поражение на първия тур на изборите. Валери Пекрес получи едва 4,8% на вота в неделя, което е с 15 пункта по-малко от резултата на партията преди пет години при скандалния кандидат Франсоа Фийон.

Разгромът на Пекрес поставя "Републиканци" в тежко финансово положение, тъй като партията не успя да достигне прага от 5%, над който разходите за предизборна кампания се възстановяват от държавата. Пекрес отправи спешна молба за дарения, за да гарантира оцеляването на партията си, заявявайки, че са натрупани дългове за кампанията от 5 милиона евро.

Въпреки че Льо Пен получи подкрепата на крайнодесните си съперници Ерик Земур и Никола Дюпон-Айнян, по-голямата част от останалите кандидати се обединиха зад Макрон.