Обвиняемият Джохар Царнаев е „искал да накаже САЩ" с убийството на трима души и раняването на 264 души със самоделна бомба на маратона в Бостън на 15 април 2013 година.

Това заяви федерален прокурор по делото срещу Царнаев, цитиран от Ройтерс.

В пледоариите преди съдията по делото да реши дали 21-годишният Царнаев е виновен за бомбения атентат и три дни по-късно за убийството на полицай заместник-прокурорът Алок Чакраварти описа атаките като умишлен, екстремистки акт.

Обвиняемият смята, че неговите ценности са по-важни от хората около него. Той искаше да събуди муджахидина, свещения борец. Той искаше да тероризира тази страна. Искаше да накаже САЩ с това, което направи на хората", заяви прокурорът.

Царнаев може да бъде осъден на смърт, ако съдията го признае за виновен след изнесените доказателства в продължение на 16 дни.

В началото на процеса адвокатите на 21-годишния допуснаха, че той е извършил атаката, но уточниха, че е извършена под влиянието на по-големия му брат, 26-годишният Тамерлан, който е разглеждан от прокуратурата като негов партньор в нападението.

Тамерлан загина на 19 април 2013 година след престрелка с полицията при опит да избяга.

Очаква се да бъдат изслушани нови свидетели преди съдията да обяви присъдата.