Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп изтегляне на американските сили от Сирия трябва да се извърши с гарантиране на сигурността на Израел и други съюзници на Белия дом в региона.

Това заяви съветникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън. Той направи изявлението на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия

Тръмп се отметна за изтеглянето от Сирия

Белият дом може да задържи контингента

"Ще обсъдим решението на президента Тръмп за изтеглянето на войските. От североизточната част на Сирия това трябва да се направи по такъв начин, че то да идва след разгрома на Ислямска държавна. Трябва да защитим Израел и нашите приятели в региона, а също и да се погрижим за онези, които са се борили с нас срещу ДАЕШ и другите терористични групи", каза Болтън.

Анкара определи като неразумни изявленията на САЩ за задачите на Турция в Сирия

Анкара определи като неразумни изявленията на САЩ за задачите на Турция в Сирия

Борбата на Турция срещу Работническата партия на Кюрдистан в Сирия има за цел защита на кюрдите

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал няколко пъти, че подкрепя правото на Израел на самозащита", продължи Болтън.

По-рано в неделя на седмична среща на правителството на еврейската държава Нетаняху съобщи, че възнамерява да обсъди с Болтън усилията за ограничаване на иранската агресия в региона в светлината на решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия.

САЩ няма да се изтеглят от Сирия, ако Турция не гарантира безопасността на кюрдите

САЩ няма да се изтеглят от Сирия, ако Турция не гарантира безопасността на кюрдите

Тръмп настоява турският президент Реджеп Ердоган да поеме ангажимент

На 19 декември Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над Ислямска държава в Сирия е спечелена и че борбата срещу терористите е единствената причина американските въоръжени сили да са там. Както се посочва от американски служители, изтеглянето на войските може да отнеме от 60 до 100 дни. В същото време Пентагонът подчерта, че кампанията срещу ДАЕШ не е приключила и че САЩ "ще продължат да работят със своите партньори и съюзници, за да победят ислямистите."