Британският министър на отбраната Джон Хийли написа статия в неделния вестник Sunday Express, в която засегна украинската операция в Курска област на суверенна руска територия.

"След като прекарах само шест седмици като министър на отбраната на Великобритания, аз съм по-убеден от всякога, че отбраната на Обединеното кралство, а и на Европа, започва в Украйна. Защото, ако Путин успее в Украйна, той няма да спре дотук и други като него ще се окуражат", пише Хийли.

"Така че ще стоим до нашите смели украински приятели толкова дълго, колкото е необходимо. Великобритания е единна в подкрепата си за Украйна", продължава той.

"Дръзкото нахлуване на украинските войски в Русия през последните дни, за защита от нови руски атаки срещу украински градове, разкри уязвимостта на руската армия и оказва натиск върху Путин. Нека бъда ясен: според член 51 от Хартата на ООН Украйна има ясното право на самоотбрана срещу незаконни атаки от страна на Русия", пише министърът.

"При спазване на международното право това не изключва операции на руска територия", подчертава той.

Позовавайки се на използването на британски оръжия в Русия (танкове Challenger 2 бяха забелязани в Курска област), Хийли пише: "Трябва да се гордеем, че оборудването, дарено от Великобритания, в ръцете на смели украинци на фронта, им помага да защитават своите страна и да отблъснат Путин".

САЩ не позволяват на Киев да нанася удари в Русия с британските ракети Storm Shadow

САЩ не позволяват на Киев да нанася удари в Русия с британските ракети Storm Shadow

В ракетите има американски компоненти