САЩ не позволяват на Киев да нанася удари в Русия с британските ракети Storm Shadow. Източници на лондонския вестник Times в британското правителство казаха, че искане до Вашингтон за разрешение за използване на Storm Shadow е изпратено преди месец, но отговор все още не е получен.

Един от източниците е заявил, че "дискусиите около Storm Shadow със съюзниците все още продължават", докато друг източник от отбраната го нарече "рутинен процес на САЩ".

За да може Лондон да позволи на Украйна да използва ракети по свое усмотрение, Великобритания трябва да получи разрешение от своите съюзници - САЩ, Франция и още една страна от НАТО, припомня Times. Компоненти от тези страни са вложени в тези ракети.

Заместник-говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Синг каза в четвъртък, че САЩ се "страхуват от ескалация", когато става въпрос за използването на ракети с голям обсег от Украйна.

Според Times, САЩ може да изчакват резултатите от украинската операция в Курска област, след което да вземат решение.

Припомняме, че говорител на Пентагона заяви още на 8 август, че използването от украинската армия на американско оборудване и оръжия в операцията в Курската област не противоречи на политиката на САЩ, стига ВСУ да не нанасят удари дълбоко в руската територия

САЩ обмислят да прехвърлят на Украйна далекобойни ракети JASSM

САЩ обмислят да прехвърлят на Украйна далекобойни ракети JASSM

Те имат обхват до 370 км